Turvallisuus
Nummelan Kumakailla on turvallisuusasiakirja jossa käydään läpi turvallisuuteen liittyvät asiat. Ohessa lyhennelmä.
Lisenssi
Kaikilla seuran jäsenillä on oltava Suomen Karateliiton lisenssi. Lisenssi on liiton rekisteröintimaksu/palvelumaksu. Kukin jäsen lunastaa lisenssin itse Suomisportissa.
- Tutustu lisenssiin tästä
Tapaturmavakuutus
Seura suosittelee, että harjoittelijoilla on joko Karateliiton tai oma kamppailulajit kattava tapaturmavakuutus. Monissa erityisesti lasten ja nuorten vakuutuksissa on hyvä kattavuus myös kamppailulajien osalta. Tarkista kattavuus omasta vakuutusyhtiöstäsi. Myös monella yrityksillä on työtapaturmavakuutuksien vapaa-ajan laajennoksia. Näiden kattavuudesta voit kysyä omalta työnantajaltasi. Oman vakuutuksen kattavuuden selvittäminen on harjoittelijan tai hänen huoltajansa omalla vastuulla. Mikäli itsellä on riittävä vakuutus, voi lisenssin oston yhteydessä valita vaihtoehdon minulla on jo vakuutus. Huomaathan seura ei vakuuta harrastajia. Karateliitolla on aloittelijoille edullinen peruskurssivakuutus
- Peruskurssivakuutuksen tuoteseloste tästä
- Sporttiturvan tuoteseloste tästä
Toimintaohjeet vahingon sattuessa mikäli olet ostanut vakuutuksen karateliiton kautta löydät Pohjolan sivuilta
Turvallinen aloitus
Taidon harrastaminen aloitetaan aina kurssilla, joka kestää noin 2-3 kuukautta. Kurssin aikana opetellaan sellaiset perustaidot että yleisissä harjoituksissa on mukava treenata. Ohjaaja selittää harjoituksessa kukin harjoitteen sisällön ennen suorituksen tekemistä. Ohjaaja antaa myös vaihtoehtoisia suoritustapoja tai vaikeusasteita suoritteelle.
Harjoitusten ohjaajan opastusta on aina kuunneltava, jotta vältetään vaaratilanteita
Suorituspaikat
Nummelan Kumakai harjoittelee Aura Light Areenalla, jonne tatamit on saatu laittaa pysyvästi. Ne on kiinnitetty reunuksilla, eikä ne pääse liikkumaan. Suurimpia riskitekijöitä ovat suuret peilit ja tatamin reunan kynnys. Harjoituksissa pyritään ennalta ehkäisemään vaaratilanteita ohjeistamalla harjoittelijoita pitämään välimatkaa kyseisiin kohteisiin.
Jos harjoittelijoita on paljon, ohjaaja valitsee sopivat opetusmuodot. Harjoitteet voidaan tehdä jonoissa, pisteiltä tai osa voi odottaa laidalla vuoroaan.
Salista on useita hätäpoistumisreittejä.
Toimintaohje onnettomuus- ja vahinkotilanteessa
Mikäli harjoituksissa sattuu onnettomuus, harjoituksen ohjaaja kartoittaa tilanteen ja sen vaatimat toimenpiteet. Mikäli harjoituksissa on ensiaputaitoinen henkilö paikalla, harjoitusten ohjaaja voi määrätä hänet hoitamaan loukkaantunutta, muussa tapauksessa hän itse hoitaa loukkaantunutta. Jälkimmäisessä tapauksessa vyöarvossa seuraava jatkaa harjoitusten ohjaamista. Jos on mahdollista, loukkaantunut siirretään sivummalle (esim. pukuhuoneeseen). Harjoitukset jatkuvat mikäli loukkaantuminen ei ole vakava.
Mikäli loukkaantuminen on vakava, harjoittelija on tajuton, epäillään niskavammaa tms., soitetaan ensimmäiseksi yleiseen hätänumeroon 112 ja toimitaan hätäkeskuksen antamien ohjeiden mukaan. Potilaan turhaa liikuttamista on vältettävä. Sairaskohtausten varalta tulee ohjaajilla olla tieto harjoittelijoiden vakavista sairauksista ja pahoista allergioista.
Mikäli loukkaantunut on aikuinen, ja hänelle on tullut esim. murtuma, avohaava tai nivelen sijoiltaan meno, ohjataan henkilö aina lääkäriin, tarvittaessa soitetaan ambulanssi tai taksi. Myös kaikissa pään vammoissa kehotetaan loukkaantunutta käymään näyttämässä vammaa lääkärissä. Lasten osalta soitetaan vanhemmalle ja kerrotaan mitä on tapahtunut ja kehotetaan käymään lääkärissä.
Seuralla on ensiapulaukku kummallakin tatamialueella. Mikäli harjoituksissa käytetään jokin tuote loppuun, ilmoitetaan asiasta ohjaajalle. Ohjaajat ilmoittavat seuran hallitukselle mikäli ensiaputarvikkeita tulee hankkia lisää.
Ensiapulaukku sisältää:
- Kylmäpusseja
- Laastaria
- Kantositeen
- Kiristyssiteen
- Ideaalisiteen
- Urheiluteippiä
- Kylmägeeliä
- Sakset
Vahinkovakuutus
Seura on vakuutettu Suomen Taidon kautta Tuplaturvavakuutuksessa, jossa on toiminnan vastuuvakuutus ja talkootyöläisten tapaturmavakuutus.